Kcal:63| Sach:13 g| Tuk:0,4 g| Biel:0,37 g| Vlák:3 g
Jablká
Popis
Jablká sú bohaté na ovocné kyseliny a cukry. Z minerálnych látok obsahujú predovšetkým draslík, horčík, vápnik, železo, fosfor a mangán. Neobsahujú veľa druhov vitamínov, ale vitamín C sa v nich nachádza vo väčšom množstve.
Jablká znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu, prečisťujú črevá a posilňujú imunitu. Podľa niektorých odborníkov by mal človek zjesť aspoň 1 jablko denne, aby sa vyhol takmer všetkým chorobám.
Skladujeme v chlade, ideálne pri teplote 0-4 °C. Jablká dovážané zo zahraničia dôkladne umyjeme vodou z dôvodu častého používania postrekov v zahraničí. Okrem chrumkania jabĺk „len tak“ môžeme tieto plody využiť i k príprave muštov, destilátov, sušených plátkov, kompótov, koláčov alebo závinov. Fantázii sa medze nekladú.